Loading...
Cowgirl Chic 2018-01-23T18:23:29+00:00

Project Description

Cowgirl Chic:

Old Town Area

Clubhouse Circle Overlook

Stretching out across a single lot at the top of Clubhouse Drive sits a linear home set back to take full advantage of vistas of Sleeping Giant, Rocky Peak, Howelsen Hill and South Valley Views. While its traditional forms and materials reference the casual and rustic heritage of Steamboat’s past, the massing is decidedly contemporary and the detailing provides a fresh interpretation of modern living.

With over 50 combined years of experience, Hans and Jeff have connected with clients in a myriad of ways… this was one of the more interesting. While at Freshies for their weekly planning meeting, Kim and Jeanne noticed Hans’ Prius with the Gerber Berend logo and immediately felt connected as it was the spitting image of their same car. From that moment on, the client and Design Build team got along famously and enjoyed every moment of creative collaboration! Kim and Jeanne had a sophisticated understanding of their preferred design aesthetic, were able to effectively communicate this vision and gave us the freedom to explore and add value through our design build process, meticulous detailing, and building science expertise while also respecting and staying true to their vision for Steamboat living.

The exterior is stone and unfinished reclaimed barn wood, chosen for its low-maintenance sustainability. Rusted metal panels are used to feature more contemporary massing and as an accent, the natural patina improves with age. These materials are paired with traditional timber joinery throughout the public spaces, which gives the entrance to the home and main living spaces an old-world feel.

The inside exemplifies how contemporary and traditional come together. In the great room, scissor trusses are constructed using traditional timber joinery with mortise and tenon joints and oak pegs juxtaposed with large glass expanses and contemporary detailing. Steel panels with a specialty patina finish and reclaimed rustic mixed oak flooring reference the exterior accents and provide an earthy and warm backdrop for the contrasting detailing. Heavy timber treads on the stairs were scribed onto steel “C” channel stringers with flush routed steel supports. The riser was expressed with a mining screen reclaimed from a Utah mine providing the comfortable feeling of a closed riser while allowing transparency and shared light from above. The traditionally configured Master Suite with contemporary zebra wood featured on flush, floating bath vanity with accent lighting on a motion sensor for night time use. This home is well suited for a couple of hip, current “Cowgirls” who aren’t afraid to explore the balance of past and present!

Back to Portfolio